Handmodel worden? 10 tips van een professioneel model

jan 2, 2023

Hoe gaat een handmodel shoot in zijn werk? Wat zijn de voorbereidingen en de do’s en don’ts van een professioneel handmodel? In dit artikel vertelt professioneel handmodel Nicole je over de kneepjes van het vak.

Over Nicole

Mijn naam is Nicole de Vos en ik ben al ruim 10 jaar werkzaam als handmodel. Ik heb shoots gedaan voor onder andere Grolsch, Finley en Royal Asscher Diamonds. Naar aanleiding van mijn ruime ervaring deel ik graag wat tips met je.

professioneel handmodel

Tips voor aspirerende handmodellen

1. Zorg dat je handen en nagels goed verzorgd zijn

Nette verzorgde handen en nagels vormen de basis van een mooie foto of video. Zorg dus dat je altijd op de set komt met goed verzorgde handen. Indien je dit lastig vindt om zelf te doen kun je de dag van tevoren een manicure boeken.

Lees ook: 10 tips voor mooie en verzorgde handen

2. Oefen voor de spiegel

Elke shoot, product en klant is anders. En iedereen heeft verschillende wensen. Maar over het algemeen zijn je handen op zijn mooist als je lange sierlijke vingers maakt. Dus strek je vingers uit, in plaats van ze krom te buigen. Dit kun je thuis oefenen door verschillende voorwerpen op verschillende manieren vast te houden voor een spiegel, dan zie ze zelf al goed het verschil. De ene klant wil elegantie, de ander juist realiteit, dus luister altijd heel goed naar de wens van de klant.

3. Verdiep je in het merk

Zorg dat je van tevoren goed weet voor wie je shoot. Online is er altijd wel wat informatie te vinden over een merk of bedrijf. Zo kom je goed voorbereid naar de set, weet je wat je te wachten staat en kun je je beter verplaatsen in de wens van de klant.

4. Trek comfortabele kleding aan

Bij een handmodel shoot gaat het uiteraard om je handen. Soms staat je lichaam er ook deels (onherkenbaar) bij in beeld, maar soms mag je lichaam helemaal niet in beeld zijn. Dan moet je dus je lichaam (die nog altijd vast zit aan je arm/hand) ‘verbergen tijdens de shoot. Bij een handmodel shoot zit je dus regelmatig onder een tafel of achter een achtergrond-bord met je arm in een moeilijke positie. Handige kleding is dan dus wel fijn, zodat die in ieder geval lekker meebewegen.

5. Laagjes kleding

Ook de juiste temperatuur van je lichaam is belangrijk voor een mooi eindresultaat. Bij koude handen krijg je namelijk rode handen, en bij te warme handen kunnen je aders goed zichtbaar worden. Beide is niet mooi op beeld. Zorg dus dat je laagjes draagt, zodat je altijd iets aan of uit kunt trekken voor de ideale temperatuur van je lichaam.

6. Neem een manicure-setje mee naar de set

Zo kun je last minute nog even je nagels wat korter of in een andere vorm vijlen indien de klant dat wenst. Ook is het goed om je handen even in te smeren met handcrème en je nagels met nagelriem olie voordat je de set op gaat. Dan zien je handen er helemaal fris uit op beeld.

7. Neem ook wat te eten mee naar de set

Bij een handmodel shoot zijn ‘vaste handen’ erg belangrijk. Een hongerige, trillende hand is dus niet handig!

8. Wees ruim op tijd aanwezig

Bij een handmodel shoot zijn vaak veel mensen aanwezig op de set. De klant, een fotograaf, assistent-fotograaf, licht professional, stylist, visagist/manicure, set bouwer, catering en ga zo maar door. Deze mensen zijn vaak al wat eerder op de set om alles voor te bereiden. Kom dus goed op tijd, en houd rekening met files en drukte op de weg, zodat niet iedereen op je staat te wachten.

9. Luister heel goed naar de wens van de klant

Elke shoot, product en klant is natuurlijk anders, en iedereen heeft verschillende wensen, dus luister heel goed naar de wens van de klant. Een goed begin is het halve werk, dus als jij vanaf het begin goed weet wat de bedoeling is, zal de shoot voorspoedig lopen. Dat is voor iedereen prettig.

10. Neem iets mee voor tijdens het wachten

Tijdens een shootdag moet er soms meerdere keren een set omgebouwd worden. En soms moet er een poosje gewacht worden op feedback van de klant, indien deze niet in real life aanwezig is. Dat betekent dus veel wachten. Het is dan ook verstandig om altijd iets mee te nemen als tijdverdrijf, zoals een leuk boek of magazine.

Handmodel worden?

Heb jij Handsome Hands én klinken bovenstaande tips jou als muziek in de oren? Stuur dan verschillende duidelijke foto’s van je beide handen, met natuurlijke nagels zonder lak, naar info@handsomehands.nl

Lees verder

Handverzorging: 10 tips voor mooie en verzorgde handen

Handverzorging: 10 tips voor mooie en verzorgde handen

Wil jij ook net zulke Handsome Hands als die van onze professionele handmodellen? Wat zijn de do’s en don’ts op het gebied van handverzorging? Wij zetten ze voor je op een rij! Tip 1: Niet te heet wassen Natuurlijk is het hygiënisch om je handen regelmatig te wassen....

Handmodel gezocht!

Handmodel gezocht!

Yes, STOP! Dan ben je bij Handsome Hands aan het juiste adres. Handsome Hands is hét bureau voor handmodellen. Mannen, vrouwen, zwart, wit, jong, oud, getatoeëerd, 65-plus of plussize… Bij ons vind je ze allemaal! Heb je al mooie handen op de site gezien, of wil je...

Wat verdient een handmodel?

Wat verdient een handmodel?

Als handmodel kun je leuk verdienen! ‘Je handen uit de mouwen steken’ doe je dus niet voor niets. Echter zit er een ‘nadeel’ aan het werken als handmodel. Doordat je niet herkenbaar in beeld bent, heb je niet te maken met portretrecht. Hierdoor is er dus ook geen...